El dret a decidir es desinfla

2

01/17/2013 per jformiguera

de Jordi Formiguera Macià

Les recents declaracions del President de la Generalitat de Catalunya Artur Mas al programa El matí de Catalunya Ràdio, en les quals assumia el presumible caràcter no vinculant de la consulta sobiranista, constata el fet, ja albirat després de les eleccions del 25N, que el dret a decidir, poc a poc, dia dia, es va desinflant.

Les il.lusions, esperances, desitjos… despertats en gran part dels ciutadans i ciutadanes després de la multitudinària manifestació de l’onze de setembre, en favor de la independència i de la integració de Catalunya com a nou Estat d’Europa, han anat perdent força i traduint-se en cert descoratjament i apatia, conseqüència del xoc que suposa traslladar els somnis a criteris de realitat. El fet és que el Govern i l’oposició estan seguint el calendari previst per poder traslladar la paraula al poble català el 2014, tal com han acordat CIU i ERC, i que es detecta certa voluntat política per arribar a un gran pacte en la qüestió nacional entre tots els partits partidaris del dret a decidir, que faciliti la celebració d’una consulta. Però, tots i aquests avenços, al carrer ja no es respira l’eufòria de fa uns mesos i considero que la raó fonamental d’aquest desinflament en l’estat d’ànim és una conseqüència del trasllat de la qüestió del carrer a la política, des d’on es calibra i es fa evident la complexitat de la qüestió. Alguns van pensar que la independència seria un fet palpable en un obrir i tancar d’ulls i que res pot aturar la voluntat del poble. La creença que Espanya i la UE cedirien a les pressions sense dret a rèplica va ser una ingenuïtat. La realitat ha deixat en evidència dues qüestions innegables: per una banda, la voluntat del poble és més diversa del que alguns pensaven i havien pronosticat (el 25N n’és la mostra evident); i per altra, un procés d’aquestes característiques i dimensions acostuma a quallar quan els agents implicats arriben a pactes i acorden condicions. Avui per avui, agradi o no agradi, els agents implicats no tan sols parlen català, sinó que ho fan en castellà, però també en anglès, francès o alemany. El globus es desinfla. Caldrà treball, esforç, diàleg, consens i, probablement, anys o alguna dècada, perquè pugui acabar reprenent el vol. Potser la paciència no és un mal company de viatge.

Anuncis

2 thoughts on “El dret a decidir es desinfla

  1. Niko ha dit:

    Jordi, per desgràcia novament ens afegeixen gasosa al got de vi, i a més ens fan esperar per beure’l. El pitjor de tot és que ens el beure’m i tornarem a dir que no ens ha agradat.

  2. jformiguera ha dit:

    Tens tota la raó. De moment, el que sembla que queda en evidència amb l’aposta política pel dret a decidir, és la profunda divisió i fractura dins els dos grans partits catalans: CIU i PSC. La federació podria encaminar-se cap a la dissolució, mentre la fractura interna dels socialistes cada cop és més profunda. En aquest context de desunió, difícilment hi haurà un camí cap a l’èxit.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: