De la gestió política a la política de gestió… cap a la recuperació de la política.

2

01/03/2013 per jformiguera

Darrerament, coincidint amb l’arribada del 2013, període de bons propòsits i renovades voluntats, es debaten, s’analitzen i s’escriuen rius de tinta en relació a les properes decisions que poden adoptar, per fer front a la crítica situació econòmica i amb l’objectiu de reducció del dèficit, els governs català i espanyol. Si ens enfoquem en l’àmbit català, l’acord de CIU amb ERC, en la constitució del nou Govern, sembla que podria provocar, segons l’opinió d’alguns experts i analistes, un cert gir social en la política econòmica i una major equitat en la distribució de les retallades. Les primeres decisions: la fiscalitat sobre els dipòsits bancaris, la restitució de l’impost de successions en el tram més elevat, la reducció del mínim exempt en l’impost de patrimoni o l’impost sobre grans superfícies comercials, són alguns exemples d’un cert canvi de tendència política, provocat per la mà d’Esquerra. Més enllà d’aquestes decisions, que no s’han de menystenir, la realitat de fons és que, l’autonomia del poder polític no pot considerar-se com a tal, des de fa anys, i, especialment, en aquest darrer període de profunda crisi econòmica i política. Tots sabem que la línia a seguir i les actuacions a dur a terme no es prenen al Parlament català, ni a la Moncloa, ni a les Corts Espanyoles, sinó a Brussel.les, a partir dels interessos dels països més poderosos que integren la Comissió i, concretament, d’Alemania. Però si penetrem poc a poc en el moll de l’òs, també en aquesta cadena de poder, ni tan sols les decisions preses pels organismes polítics europeus superiors, són polítiques, sinó merament econòmiques i lligades als interessos del poder econòmic i dels anomenats mercats. Aquesta és la realitat imposada pel capitalisme des dels seus orígens, però cal reconèixer que la globalització i la crisi n’han accentuat el seu poder o, potser, simplement, l’han fet més evident i visible.

En aquest context, la política queda desdibuixada i passa a ser, una mera gestió dels recursos que es posseixen, condicionada per les imposicions d’agents externs egoístes que, a més a més, la maltracten. Això comporta el desencís cap a aquesta i la consolidació d’un estat d’opinió que en declara la seva inutilitat. Crec que aquest és el major error que podríem cometre, i el major èxit d’aquells que hi passen per sobre com veritables piconadores. Més que mai, en els temps que corren, és l’hora de recuperar la política per superar aquests moments de greus dificultats, una política que tingui com a objectiu donar resposta a les necessitats ciutadanes, que treballin des de baix cap a dalt i no a la inversa. Sembla una creencça utòpica, al constatar la mediocritat de molts d’aquells que s’hi dediquen i amb els constants casos de corrupció que cada dia surten a la llum, el que fa evident la necessitat d’una nova generació de líders polítics amb les idees clares i una ètica i escala de valors renovada. Cal recuperar la política, sobretot ara que costa creure en aquesta.

Anuncis

2 thoughts on “De la gestió política a la política de gestió… cap a la recuperació de la política.

 1. Marta ha dit:

  Estic d’acord Jordi, penso que haurien de tenir les ideas més clares, i sí!!que pensin més en les necessitats bàsiques dels ciutadans, i pensin menys en les seves necessitats!!

  • jformiguera ha dit:

   Hola Marta!
   Moltes gràcies pel teu comentari. Coincideixo amb tu plenament. Els polítics han deixat de prioritzar les necessitats dels ciutadans i ciutadanes pensant, molts cops, únicament en les pròpies. Aquest estil de fer política ha tingut poques conseqüències fins ara per aquests, però, davant l’enorme crisi econòmica que patim actualment, es fa necessari un canvi de rumb. La gent així ho reclama.
   T’animo a seguri participant al blog i donant la teva opinió sempre que ho desitgis!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: