L’idealisme d’ICV-EUiA

Deixa un comentari

11/20/2012 per jformiguera

de Jordi Formiguera Macià

Aquest matí a l’entrada de l’estació de tren una dona molt agradable m’ha entregat un fulletó amb el programa – resum d’ICV-EUiA i les seves propostes prioritàries. És impossible que qualsevol persona de classe mitja o classe mitja-baixa no estigui plenament a favor amb la major part del seu programa. Fins i tot, més enllà de la classe social, qualsevol persona amb una adequada capacitat de reflexió i amb una mínima ètica ha d’estar a favor d’un programa que proposa aspectes com: eliminar la política d’austeritat; un gran pacte social per sortir de la crisi; l’eliminació de les retallades en salut i educació; garantir la universalitat de l’accés a la universitat, un lloguer social i just; la protecció de les persones en procés de desnonament; un programa de pobresa 0; un pla per al repartiment equitatiu del treball i la racionalització d’horaris; un gran acord social pel dret a decidir, no només en qüestions sobre l’autodeterminació, sinó en diferents àmbits; entre d’altres.

Qui podria negar-se o ser contrari a totes aquestes propostes? La gran pregunta seria: I tot això com? Crec que els responsables polítics d’avui han de ser, precisament, responsables i realistes i no vendre fum, ja que llavors perden credibilitat. Entenc que ICV-EUiA ha d’apostar per les polítiques socials i d’esquerres, però ho ha de fer des del realisme i tenint molt present el context, els límits que imposen tant el Govern espanyol com, sobretot, la UE. Sortir d’aquesta realitat i situar-se’n al marge és un exercici d’idealisme i falta de seriositat. El període del tripartit és un clar reflex de la dificultat per imposar certes polítiques en certs contextos, que va comportar que les primeres grans retallades en diferents àmbits, entre ells sanitat, es produissin amb ICV-EUiA al Govern.

Es poden fer polítiques d’esquerres i socials creïbles però fins que no ens expliquin el com, no podem confiar en el què.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: