La interdependència

3

11/11/2012 per jformiguera

de Jordi Formiguera Macià

La interdependència és un concepte que Artur Mas ha col.locat en l’imaginari popular a partir de la seva voluntat expressa de no pronunciar el concepte independència amb total intencionalitat i plena consciència. Més enllà de la mofa que aquest ha produït des de diversos sectors i en les tertúlies informals de cafè, considero un encert aquest enfocament. Les principals raons que esgrimeixen els contraris a un estat català independent es fonamenten precisament en entendre el concepte d’independència des d’una perspectiva tradicional: trencament amb l’estat membre, separació i aïllament respecte l’altre, aixecament de fronteres, voluntat de guerra… La realitat que es planteja des de Catalunya s’allunya completament d’aquesta idea ja que el que es pretén és un nou marc jurídic i institucional que permeti a Catalunya seguir formant part de la UE, mantenir l’euro i ser el principal soci de l’estat espanyol. No hi ha voluntat d’aixecar fronteres ni d’establir trencaments, sinó que el que es pretén és un canvi del marc de relacions. Aquest plantejament es presenta com a ideal i, fins i tot, idealista, en el context actual, gairebé impossible, però és previsible que poc a poc, una vegada l’existència del debat s’hagi consolidat per quedar-se, no només a Catalunya, sinó també a Espanya, les qüestions podrien començar a plantejar-se des d’una major perspectiva democràtica per ambdós costats i amb més maduresa.

Per això penso que la tasca més gran que haurà de fer el govern de la Generalitat que surti de les properes eleccions serà explicar que és la interdependència i sobre quines bases es vol construir. Si s’escolta amb voluntat de diàleg potser es poden construir ponts cap a l’acord.

Anuncis

3 thoughts on “La interdependència

 1. Marta ha dit:

  Li diguin com li diguin, continua sent independència

 2. Francesc ha dit:

  Estic totalment d’acord amb el teu plantejament. La modernitat demana un nou model, obert i sense límits que permeti un encaix diferent en una realitat totalment nova respecte a l’independentisme ja caducat del segle passat. El dubte és si la classe política espanyola serà capaç de tenir una obertura de mires com la que sembla tenir Mas

  • jformiguera ha dit:

   Crec que la classe política espanyola anirà contarcorrent i pot ser empesa pels aconteixements a l’hora de millorar la seva obertura de mires. Considero que també tindran un paper determinar altres poders fàctics, principalment els mitjans de comunicació de Madrid, que poden condicionar la línia a seguir per part del Govern Central.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: