Per què no triomfarà la proposta del PSC?

2

11/10/2012 per jformiguera

de Jordi Formiguera Macià

Semblaria sorprenent, a primera visita, sense analitzar-ne altres factors, els resultats que pronostiquen les enquestes per al PSC, tenint en compte el pas endavant del partit al presentar una proposta federalista. Em jugo un pèsol, com diria el mestre Puyal, que fa només un any una proposta federal seriosa hagués aglutinat gran part de la societat catalana i hagués rebut suports des de múltiples i variats sectors d’aquesta. No queda doncs gaire lluny els temps on parlaves amb persones de diferents àmbits i ideologies i quan es plantejava l’encaix de Catalunya dins l’estat espanyol, el concepte federalisme es palpava com una alternativa sòlida que recolliria gran part de les demandes dels que se senten maltractats per Espanya: major autonomia i independència, major capacitat per prendre  decisions pròpies i vinculants i major autonomia financera per sufragrar el dèficit fiscal, eix del debat català de la darrera dècada. Per què sembla llavors condemnada al fracàs poc temps després? Crec que les dues principals raons de la patacada que previsiblement rebrà la proposta socialista són les següents:

En primer lloc arriba tard i en un moment on el debat de l’encaix de Catalunya dins Espanya es mou en pols oposats: estat propi o seguir dins l’Espanya constitucional actual. Hi ha poca predisposició i pocs interessos a curt plaç, i menys període electoral, a buscar un intermig o algun tipus d’acord.

I En segon lloc, perquè la proposta es planteja dins el marc de dependència d’un partit, el PSC, respecte un altre el PSOE, del qual depèn per poder intentar executar una reforma constitucional que derivi cap a una nova estructura d’Estat.  EL PSOE ha pronunciat la paraula federalisme amb boqueta de pinyó i esperant que no se l’entengui gaire no fos cas que s’hagués de plantejar seriosamenet la qüestió. I el més important pels ciutadans de Catalunya, la dependència d’un altre suposaria més del mateix, trucar a la porta de ferro que darrerament s’ha etzibat als nassos dels qui l’han anat a picar amb accent català, i aquesta és la sensació que produeix la idea federal de Navarro.

Tenen dues setmanes per intentar donar-li la volta a la qüestió, però en el marc en què es mouen, sembla que les enquestes els situen dia a dia més propers a sortir del podi dels principals partits, que no pas d’acostar-se cap a la consolidació com a segona força catalana, privilegi que han mantingut durant 30 anys i que la seva proposta estrella, la que estava dins el seu ADN, la somiada per Maragall, els pot portar a un resultat proper a la marginalitat.

Anuncis

2 thoughts on “Per què no triomfarà la proposta del PSC?

  1. Francesc ha dit:

    Crec que el tema del federalisme, per altre cantó una proposta que podria ser viable en un estat espanyol raonable, no tirarà ara endavant perquè no és creïble que n’estiguin convençuts ni els mateixos que la plantegen

  2. jformiguera ha dit:

    Totalment d’acord.El que em genera dubtes i curiositat és conèixer els passos que seguirà el PSC després de la previsible desfeta el 25 N.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: